M.L. Ärräpää Jätkä
SYNTYNYT 01.08.2004 / 17v OMISTAJA Mila (VRL-11936), asuu Jarolassa
ROTU, SKP Suomenhevonen, ruuna KASVATTAJA Sanna E. VRL-10636
SÄKÄKORKEUS 159cm PAINOTUS Kouluratsastus
VÄRI & MERKIT Tummanpunarautias, liinah, läsi, oej+vtj sukka KOULUTUS ko: VaB, re: 90cm, me: 80cm

Luonnekuvaus
Jätkä osaa miellyttää, mutta aina tällä luonteikkaalla ruunapojalla on muutama kepponen mielessään.
Ruoalle ruuna on todella perso, ja silloin mättää ja pahasti, jos herralta jää ruoka syömättä. Laitumelle päästessään Jätkä on aina ensimmäisenä menossa. Jo portilla se ryntää laitumen toiseen päähän ja parkkeeraa itsensä parhaaseen kohtaan. Siitä se ei sitten liikukaan hetkeen, ja laitumelta hakijalla saattaa olla vastassaan kasa erinäisiä ongelmia ratkottavanaan miten saada hevonen pois ruohikosta.

Ratsastettaessa Jätkä on osaava ja yritteliäs. Ratsastajan kokemuksesta on aina hyötyä, mutta Jätkä kulkee hyvin vähän osaamattomammillakin henkilöillä. Ruuna on vertaa vailla myös polletunneilla, niin oudolta kuin se kuulostaakin. Rauhallinen ja ystävällinen kaikkia kohtaan. Suurella sydämellä rikastettu Jätkä on monen mieleen.
Ystävällisyys ei ole Jätkän ainoa lahja: se on kouluratahirmu. Kouluratsastus on ruunan toinen luonne, ja sitä se jaksaisi vääntää vaikka maailmanloppuun asti. Vuodesta toiseen Jätkä pysyy kouluvalmennuksien ensimmäisenä toivehevosena. Kouluratsastuksessa sijoituksia haalinut ruuna on perinyt taitoja osaavalta koulupuolen suvultaan. Rataesteet eivät ole Jätkän parhaita puolia liiallisen kilpailuinnokkuuden vuoksi, joka usein haittaa suorituksen tasoa liian hätiköidyllä vauhdilla. Ponnua Jätkältä kyllä löytyy siitä huolimatta, ja ruuna suorastaan rakastaa maastoesteitä harjoitusmielessä.

Jätkällä on iso sydän, eikä se tekisi pahaa kärpäsellekään.
Hoitaessa se saattaa olla levoton, mutta rauhoittuu kun hoitaja on itse rauhallinen. Jätkän voi huoletta sitoa niin käytävälle kuin karsinaan, mutta karsinassa Jätkä yleensä on mieluummin vapaana. Yksin talliin Jätkää ei voi jättää, sillä se on melko seurankipeä tapaus.
Taluttaessa ruuna saattaa hiukan steppailla, mutta pysyy kuitenkin käsissä. Ihan tammojen läheltä ei kannata mennä, ettei synny yllättäviä ongelmia. Vaikka Jätkä onkin ruunattu, luulee se joskus tammojen seurassa olevan ori. Tarhassa Jätkällä on kuningasluonne, ja se nousee yhdeksänkymmenen prosentin varmuudella porukan pomoksi ja ylimmäksi heinänpureskelijaksi.

© Sanna E.

Suku
isä Ärräveivi
rt, liinah, 161cm
ii. Veivin Mahti
-
iii. Ekaveivi
iie. Liisun Tyttö
ie. Rosetan Ruusu
-
iei. Valssimies
iee. Rosetta
emä Lots Of Laughs
m, 155cm
ei. Lottomiäs
-
eii. Kehäpeili
eie. Marjatta
ee. Latulissu
-
eei. Suksi Kuuseen
eee. Miina
I. Ärräveivi, jota myös Ärräksi kutsuttiin, oli melko suurikokoinen suomenhevosori. Suuren sydämen omaava ori oli estekenttien tasoitusjyrä, eikä sillä oikeastaan ollut taitoja koulupuolellakaan kisajännityksensä vuoksi. Oman talliporukan kesken Ärrästä saatiin koulittua mitä taitavin, vaativan luokan kouluratsu, joka mykisti taidoillaan monet vierailijat ja ohikulkijat. Esteillä ori ylsi metriin, mutta innokkaan luonteensa vuoksi estekentät läpäistiin kisapaikoilla niin hurjaa kyytiä, että jäljelle jäi vain hevonen ja suitset. Maastoesteet ja näyttelyt olivat ne ainoat osapuolet joissa se todella pääsi loistamaan. Ärrä astui elämänsä aikana kymmeniä tammoja, mutta vain muutama varsa selvisi koulutusvaiheeseen asti - vaikka se uskomattomalta kuulostaakin. Ärrä oli näyttelyissä aikamoinen rusettihai. Se oli luonteeltaan todella orimainen, eikä sitä voinut päästää kenen tahansa käsiin. Osaavan ihmisen käsissä se oli kuitenkin kuin sulaa vahaa! Ärräveivi kuoli ähkyyn ollessaan 21 vuotias.

E. Lots Of Laughs, Lottana sitä pidettiin, kunnes joku fiksu keksi alkaa käyttämään siitä lempinimenä Lakua. Laku oli suurisydäminen ja kaikin puolin ystävällinen - kokonaan musta - suomenhevostamma. Kouluratsastus oli sen vahvin osa-alue, mutta tamma hyppäsi myös esteillä hienolla tekniikalla. Koulupuolela Laku ylsi helposti vaativallekin tasolle. Laku oli rakenteeltaan melko siro suomenhevoseksi. Kisakenttien väenpaljous ei hätkähdyttänyt Lakua: pikemminkin se antoi lisää intoa hyvään suoritukseen. Lakulla voitettiin monet kisat, eikä se siitoshevosenakaan ollut lainkaan huono: tamma varsoi elämänsä aikana 10 varsaa, joista vain yksi ei selvinnyt. Laku oli monen lapsen suosikkiratsu ratsastuskoulun tunneilla. Sen ainoina huonoina puolina pidettiin tapaa purra puuta, ja sitä, että tammalla oli loputon vatsa. Mikä tahansa ruoaksi kelpaava olisi mennyt sille, ellei joku olisi estänyt sitä syömästä.

© Sanna E.

Jälkeläiset

synt. 01.02.2012 / o. M.L. Taikausko / emä: Madison Avenue
synt. 31.03.2012 / o. M.L. Nappulan Ärräpää / emä: M.L. Nappulan Lumitähti
synt. 11.5.2012 / o. VKT Jätkäle / emä: Tildas Girl
synt. 21.06.2012 / o. Ruususen Fazer / emä: Riivattu Geisha
synt. 03.08.2012 / t. M.L. Sirotus / emä: Siro-Pisto
synt. 10.08.2012 / o. AAM Ärräpään Tuiskutuuli / emä: Ruususen Écrou De Réve
synt. 10.08.2012 / o. M.L. Siro-Aatos / emä: Siro-Pisto
synt. 20.09.2012 / t. Maanan Varpu / emä: Vellamo
synt. 22.01.2013 / t. Pilkahtaja MET / emä: Välkkeen Pirra
synt. 22.01.2013 / o. Kertakaikkinen MET / emä: Miljoonannen Kerran

kisakalenteri
Päivämäärä Järjestäjä Jaos Luokka Tulos
15.01.2012 Elisan talli villit 100cm 4/20
15.01.2012 Elisan talli villit 120cm 01/20
28.01.2012 Metsälampi ERJ 90-100cm 07/49
03.02.2012 Vitry KRJ Helppo B 9/97
13.03.2012 Championtalli KRJ Helppo B 06/50
24.04.2012 Duren KRJ-CUP Helppo B 25/407
13.05.2012 Satulinna KRJ Helppo C 06/40
28.09.2012 Fiktio KRJ Helppo C 01/60
04.10.2012 Metsälampi ERJ 80cm 04/44
30.10.2012 Ponipallero villit Raviohjelma 2/5
30.10.2012 Ponipallero villit 40cm 2/5
09.11.2012 Lai'e Welsh KRJ Helppo C 2/48
Päiväkirja
Jätkän virallista päiväkirjaa voit lukea Jarolan foorumilta löytyvästä päiväkirjasta

08.04.2015 - muuttopuuhia
Jätkän kanssa kasattiin Ruellesta kamppeet autoon ja lähdettiin huristelemaan kohti Jarolan ratsastuskoulua. Uusien tuulien myötä Jätkän kanssa siis seikkaillaan ratsastuskoulun maisemissa jatkaen samaa rentoa menoa kuin tähänkin asti!

04.08.2014
Jätkä on kotiutunut uuteen kotitalliinsa Ruelleen hyvin. Tänään kävimme porukalla viilentämässä helteen pehmittämiä päänuppejamme uimarannalla. Oli kivaa!

16.07.2014
Selailin tylsyyttäni hevosten myynti-ilmoituksia ja silmiini pisti Metsälammen omistajan, Sanna E:n, ilmoitus myytävästä suomenhevosruunasta. Klikkasin ilmoituksen auki ihan vain uteliaisuuttani...

Joskus on aika luopua. Myynnissä olisi siis jo hyvään ikään ehtinyt pitkäaikainen kaverini, suomenhevosruuna M.L. Ärräpää Jätkä "Jätkä". .

Juuri hörppäämäni kahvi pärskähti tietokoneen näytölle ja valui uhkaavasti kohti näppäimistöä.
SANNA MYY JÄTKÄN!? Eihän se voi... Miksi? En mä ainakaan tommosesta helmestä luopuisi... Hetken hämmästelin myynti-ilmoitusta suu auki, kunnes pienet aivonystyräni rupesivat raksuttamaan. Olin aina ihastellut Jätkää ja joskus salaa toivonut omistavani sen. Ja nyt tämä helmi oli myynnissä. Mulla olisi siis mahdollisuus saada tämä "päiväunieni kohde" itselleni!
Pyyhin enimmät kahvitilkat pois näytöltä sekä näppäimistöltä ja kaivoin kännykkäni taskusta. Ei minulla ollut tilaa missään ruunalle, mutta enköhän mä sille löytäisi jonkun karsinapaikan joltain kivalta yksityistallilta. Sitä paitsi, enhän mä tiennyt myykö Sanna Jätkää mulle, mutta yrittänyttä ei laiteta..
Puhelin tuuttasi hetken, ennen kuin Sanna vastasi puhelimeensa.
"- Se on Santasen Mila tässä päivää... Tuosta Jätkästä kyselisin..."

Edellisessä kodissa kerätyt tekstit

Estevalmennus, Sinte
Nea oli verrytellyt jo Jätkän kun saavuin maneesiin. Yllätyksekseni siellä odottikin 6 esteen rata, joka oli korkeudeltaan noin 90 senttinen. Pyysin Neaa tekemään hetken temponvaihteluita ja pysähdyksiä ravista, kun itse korjailin rataa. Sen jälkeen pyysin heitä hyppäämään irtona kaksi pääty-ympyrälinjalla olevaa pystyä. Ensimmäisellä kerralla etukaviot osuivat puomiin ja se tipahti. Korjailin Nean istuntaa ja huomauttelin asetuksista ja ulko-ohjan tuesta. Toisella kerralla suoritus oli parempi, ja aloimme hyppäämään rataa. Ensimmäiselle esteelle tie oli melko tiukka, mutta Jätkä hyppäsi siitä huolimatta hyvin. 4. Esteelle tullessa Nea alkoi epäröimään pienen välipukin takia, ja samalla tartutti epävarmuuden oriinkin. Empimisestä huolimatta Jätkä hyppäsi: tosin se pudotti okserista 2 puomia ja alastulosta tuli huono. Rata jatkui loppuun paremmalla menestyksellä. Radan jälkeen ratsukko käveli hetken uralla, ja sitten taas jatkettiin. Toisella kerralla suoritus oli parempi, eikä nyt tippunut kuin yksi puomi. Lopetimme radan hyppäämisen moitteettomaan suoritukseen, ja vedin ratsukolle ohjatun loppuverryttelyn.

Estevalmennus, Sinte
Hepo oli Jätkän kanssa estevalmennuksessa Metsälammella. Valmennus sujui jo alkuunsa oikein hyvin, ja loppua kohden suoritukset vain paranivat. Keskityimme noin 90 sentin esteisiin, erityisesti teihin niiden välillä. Tien piti olla suora, jotta Jätkä hyppäisi esteen hyvin. Muutamia ongelmia tuli vauhdin kanssa: välillä ori innoistui vähän liiankin kanssa, ja tiukat mutkat esteiden välissä oli vaikea ratsastaa; tiestä tuli liian lyhyt ja Jätkä kielsi. Hepo ei tippunut onneksi kertaakaan, vaikka välillä tuli niitä niin sanottuja "liki piti" -tilanteita. Hepon esteistunta oli hyvä.

Kouluvalmennus, Kathy
Alkupäässä ori oli jäykähkö ja jännitti luultavasti vieraampaa tilannetta. Teit kuitenkin hyvin töitä volteilla ja taivuttavilla liikkeillä, jolloin takapään työteho parani, ja sait aikaan rennon peräänannossa kulkevan hevosen. Piaffe oli vaikuttavaa katseltavaa, lennokasta ja rentoa. Passagen laita oli melko hyvä, treenasimme paljon kanssanne sitä, että polvet ja kintereet taipuisivat enemmän. Pikkuhiljaa liike kohentui, mutta toivon silti vähän harjoitusta. Tempo pysyi hyvänä koko valmennuksen ajan, se on hyvä piirre ratsukossa. Saat Jätkästä hyvin esiin upean herrasmiehen myös ratsastettaessa ja se yrittää todella parhaansa! Kokonaisuudessaan valmennus sujui oikein hyvin, keep on the good work!

Estevalmennus, Veera:
Jätkä, suomenhevosori ja Sinte olivat tulossa valmennukseeni, joten Sinte lämmitteli ryhdikkään orin ja sitten aloitimme työskentelyn. Tänään Jätkä ja Sinte saisivat työskennellä esteradalla, esteet olisivat 90 - 100 senttisiä, toisin sanoen ratatreeniä. Jätkä hyppäsi hyvin ja varman näköisesti, mutta välillä se alkoi keräillä kierroksia jolloin ori lisäsi vauhtia ja lähestymisestä tuli huono, eli usein tämän seurauksena oli kielto tai huono hyppy. Muutaman kerran radan hypättyään rata menikin jo kuin "itsestään" ja Jätkäkin oli rauhoittunut hyvin. Ratsukko tekee hyvää yhteistyötä!

14.09.12 koulutunti, Suokukan Ratsatsuskoulu:
Alkutunti meni todella vauhdikkaasti, eikä ori meinannut millään kuunnella pidätteitäsi. Sait kuitenkin sen hiljalleen kuulolle ja ravissa meno alkoikin näyttämään jo paljon paremmalta kuin aluksi ja keskityit myös itse paremmin omaan suoritukseesi, kuin siihen mitä muut ratsukot tekivät. Laukassa päästit Jätkän heti alkuun menemään liian lujaa, niin ettei se totellut ollenkaan pidätteitäsi ja kun yritit lopulta vähän hidastaa vauhtia, oli ori jo päässyt niin hyvin vauhtiin, että sait komean ilmalennon. Ensikerralla muista pitää Jätkä kurissa alkuun ja sitten, kun rauhallisempi laukka sujuu ja tuntuu siltä, että pystyt hallitsemaan menoa, niin vasta sitten lisätään vauhtia!

15.10.12 irtohypytyspäivä, Oriasema Riitasointu:
Jätkä oli innokaasti aloittamassa. Hyppäsi hienosti yhdistelmät ja pari kertaa kielsi. Laukka oli tosiaan aika hidasta, mutta hypyt loistavia. Jätkän kanssa hypättiin 60cm esteitä aloittaen puomista ja ristikosta. Lopussa Jätkä ei kerran antanut kiinni, vaan meinasi lähteä takaisin päin. Kun viimeinen este oli 70cm, Jätkä pudotti pari kertaa. Ori lähtee hienosti laukkaamaan alussa, mutta hyytyy loppumetreillä, joten hypytkin jäivät 70cm hieman vajaaksi

25.05.14 koulutunti, Metsälammen Ratsutalli (järjestäjä Aava, rats. Kate)
Jätkä oli tänään alkutunnista vähän hitaan oloinen, mutta hienosti sait ratsastettua sen pohkeen eteen ja kunnolla hommiin. Avotaivutukset sujuivat kuin vettä vaan molempiin suuntiin, ja Jätkä venyi ympyröilläkin kuin kuminauha. Muista itse istua ihan keskellä satulaa - nyt välillä jäit nojaamaan sisään, jolloin ratsukin kaatui sisäpohjetta vasten. Molemmat kyljet yhtä pitkinä! Muuten hienoa ja tasaista työskentelyä molemmilta.

© Pilvimarja 2008 / Heidi